Recenzie trilogia Grisha de Leigh Bardugo

Titlul seriei: Shadow and Bone

Autor: Leigh Bardugo

Editura: Orion

Format: 20 x 13 cm

Limba: Engleza

Categorie: Fantasy

Varsta recomandata: + 13 ani

 

Descriere

Soldier. Summoner. Saint

     Alina Starkov is a soldier. When her regiment is attacked whilst crossing the Shadow Fold – a swath of unnatural darkness crawling with monsters – Alina unleashes dormant magic not even she knew she possessed.

     Now Alina will enter a lavish world of royalty and intrigue as she trains with the Grisha – her country’s magical military elite – and falls under the spell of their notorious leader, the Darkling. He believes Alina can summon a force capable of destroying the Shadow Fold and reuniting their war-ravaged country, but only if she can master her untamed gift.

     But as Alina unlocks the secrets of her past, she will make a dangerous discovery that could threaten all she loves and the very future of a nation.

Recenzie

     Primului volum i-am acordat punctaj maxim, celui de-al doilea patru stelute iar ultimului trei. Finalul m-a dezamagit, iar la inceputul cartii ,,Ruin and Rising”, actiunea mi s-a parut putin trasa de par. Oricum, Leigh Bardugo este geniala. A creat acest univers superb, complex, a tesut o poveste captivanta, care m-a facut sa-mi doresc sa vad ce urmeaza sa se intample, sa intorc inca o pagina. Au fost si momente in care m-am cam plictisit, insa nu foarte multe si aici fac referire la volumele doi si trei. 

     Ador descrierile, nici prea multe, nici prea putine, dupa parerea mea. Iubesc denumirile rusesti folosite in cadrul seriei (exemplu: Novokribirsk, Novy Zem). Este ceva unic, la fel ca Grisha, mitologia existenta si toata partea legata de magie.

     Evolutia personajelor este foarte interesanta. Mal nu mi-a placut cam deloc in ,,Shadow and Bone”, pe cand in restul seriei am inceput sa ma atasez de el. Alina, protagonista, mi-a dat de multe ori impresia ca nu stie ce face, dar mi-a dovedit ca ia decizii mai bune pe loc si lucrurile ii ies mai bine decat cand are un plan. Nu mi-a placut ca nu a vrut sa-si imbratiseze adevarata natura in totalitate si trece prin multe momente in care nu se poate decide, pierzand timpul fara sa actioneze mai repede. Uneori, m-a ametit cu toate gandurile contradictorii pe care le avea. Sincer, nu mi se pare ca se potriveste cu niciunul dintre personajele masculine. Darkling este personajul misterios, cu influenta si puteri magice deosebite, al carui trecut intortocheat il veti afla pe parcurs. Inca un personaj de care m-am atasat este Nikolai, plin de umor si ingeniozitate, curajos si ordonat, fiind un bun lider. Urmeaza Tolya, Tamar si Genya. Chiar si Zoya m-a facut sa o plac datorita replicilor poate putin rautacioase, dar spuse la momentul potrivit, aducandu-mi zambetul pe buze. 

     Copertile acestei editii sunt superbe, semnificative pentru actiunea fiecarei carti. Si harta este interesant construita, schimbandu-se pana la final. Imi place ca fiecare volum are si materiale bonus:

Shadow and Bone: o scrisoare din partea unui personaj pentru Alina

Siege and Stormun fan art; interviu cu Leigh Bardugo

Ruin and Risingo poveste cu Darkling; interviu cu Leigh Bardugo

     Primul volum este deja ecranizat la Netflix, insa va recomand sa cititi mai intai trilogia, pentru ca difera de serial. L-am vazut deja de patru ori, deci e clar cat de mult imi place 🙂 . 

     Probabil stiti ca exista si alte carti a caror actiune se petrece tot in universul Grisha. Este bine sa incepeti cu seria despre care am vorbit astazi, dupa care sa continuati cu duologia Six of Crows si duologia King of Scars.

Despre autor

     Leigh Bardugo este o scriitoare de origine americana-israeliana, cunoscuta pentru cartile universului Grisha, din care fac parte cele doua volume din ,,Banda celor sase ciori” si trilogia Grisha, debutata cu ,,Regatul umbrelor”, cea mai recenta creatie fiind ,,Regele cicatricilor”, precum si ,,A noua casa”.

     Va multumesc daca ati citit pana aici! Sper ca v-am facut curiosi si veti incerca aceste carti fiindca merita.

De aici le puteti cumpara:

Librex, limba romana: trilogia Grisha

Elefant, limba engleza: The Shadow and Bone Trilogy

Cartepedia, limba engleza: The Shadow and Bone Trilogy

Elefant, editie speciala: Shadow and Bone

Elefant, antologie: The Lives of Saints

Lectura placuta!

Leave a Reply