Recenzie carte ,,Vraciul. Profesorul Wilczur” (vol.1) de Tadeusz Dolega-Mostowicz

Titlul cartii: Vraciul. Profesorul Wilczur

Autor: Tadeusz Dolega-Mostowicz

Traducator: Ion Petrica

Editura: Orizonturi

Anul publicarii: 2017

Pagini: 304

Format: 20,5 x 12,5 cm

Limba: Romana

Categorie: Beletristica

Varsta: +16 ani

ISBN: 9789737363258

Descriere

     O poveste impresionanta despre acceptarea destinului si despre puterea omului de a se adapta si a supravietui. Doctorul Rafal Wilczur are deosebite insusiri sufletesti si o uriasa capacitate de daruire. Cu toate acestea, soarta il supune unui lung sir de lovituri. Prof. Dr. Rafal Wilczur este o somitate in lumea medicala pentru operatiile chirurgicale de succes. Familist convins, este devotat sotiei si fiicei, dar meseria ii rapeste mult timp si ii neglijeaza pe cei dragi.

     Dupa o operatie grea, doctorul fuge acasa, incarcat de daruri, dar constata ca, satula sa-l astepte, sotia a luat fetita si l-a parasit. Disperat, incepe sa le caute, apoi sa bea in baruri, unde e batut si talharit.

     Cand se trezeste, nu mai stie nici unde se afla si nici cine este iar banii si actele i-au disparut. Cu ce situatii limita se va confrunta eroul nostru ramane sa vedem.

Recenzie

     In primul volum al acestei duologii care mi-a placut foarte mult facem cunostinta cu Prof. Rafal Wilczur, un chirurg renumit care conduce o clinica de succes.

     Intr-o zi, cand a ajuns acasa a descoperit ca sotia si fiica lui l-au parasit. Nereusind sa le gaseasca, macinat de remuscari, incepe sa bea in baruri. Isi face cativa ”prieteni” care mai apoi i-au provocat amnezia (pierderea memoriei), i-au luat obiectele de valoare si l-au lasat inconstient pe o strada pustie.

     Este arestat de multe ori pentru ca nu prezinta actele politistilor, pana cand cineva ii face alte acte, primind numele Antoni Kosiba.

     Dupa doisprezece ani, reuseste sa-si gaseasca un camin la moara lui Prokop Szapiel, la mijlocul drumului dintre Radoliszki si Nieskupa. Acolo afla ca nu si-a uitat meseria si il vindeca pe fiul morarului, care avea picioarele rupte. Apoi devine cunoscut rapid si multi oameni vin la moara sa fie vindecati de vraciul Antoni Kosiba.

,,Tu trebuie sa fii puternic. Ca un copac urias. Daca ti s-ar jupui scoarta, ti-ar creste alta, daca ti s-ar taia ramurile, ti-ar creste altele…Pe tine insa te-au smuls din pamant cu radacini cu tot…Si te-au azvarlit in pustiu…”-Fragment din primul volum

Despre autor

 

     Tadeusz Dolega-Mostowicz (10 august 1898-10 septembrie 1939) a fost un jurnalist si scriitor polonez, cunoscut indeobste pentru dilogia sa ,,Vraciul. Profesorul Wilczur”. Aprecierea prozei lui Tadeusz Dolega-Mostowicz se datoreaza talentului scriitorului polonez de a fi stiut sa construiasca romanele, a carei actiune curge vioi, este ”rupta de viata”, pasionata, bogat pigmentata cu elemente sentimentale si de moravuri. Odata accentul deplasat spre dinamica actiunii, personajele se individualizeaza, iar analiza psihologica lapidara, descrierile succinte sunt subordonate stabilirii unui contact rapid cu cititorul. Vraciul, Profesorul Wilczur, nu este un ideal, un model abstract, ci sinteza unor valori umane, rezultata dintr-o patrunzatoare si fina investigatie in cele mai diverse sfere ale potentialului uman, un simbol care pledeaza pentru echilibrul dintre ratiune si sentiment.

     Duologia ,,Vraciul. Prfesorul Wilczur” a fost ecranizata in anul 1982.

     Sper ca recenzia mea v-a fost de folos si va recomand sa cititi duologia ,,Vraciul. Profesorul Wilczur”.

Puteti cumpara cartea despre care am vorbit astazi de pe elefant.ro: Vraciu. Profesorul Wilczur

Lectura placuta!

CITESTE SI: RECENZIE CARTE ,,BATRINUL SI MAREA” DE ERNEST HEMINGWAY

Leave a Reply