Recenzie carte ,,Tiamel. Legenda ultimului Craniu de Cristal. Jurnalul secret al lui Ivone Mercier” (vol. 1) de Adrian Hulber

Titlul cartii: Tiamel. Legenda ultimului Craniu de Cristal. Jurnalul secret al lui Ivone Mercier

Autor: Adrian Hulber

Anul publicarii: 2020

Pagini: 454

Format: 160 x 240 mm

Limba: Romana

Categorie: Fantasy. SF

Varsta: +14 ani

ISBN: 9789730310092

Descriere

     Tiamel ”cade” din ceruri in orasul Cardas de pe planeta Parnas. Batranul filosof Goruk o gaseste si o adaposteste in locuinta lui, dar in scurta vreme isi da seama ca tanara fiinta angelica isi pierduse memoria. Tiamel isi aminteste doar ca numele ei este Ti. Uita chiar si de armura pe care o purtase in momentul ”caderii” din cer si de temuta ei arma, arcul Togrull. Prevazator, Goruk ascunde armura in cufarul stravechi din podul casei. Un razboi e pe cale sa izbucneasca.

Recenzie

     Personajul principal al cartii este Tiamel, ingerul care ”a cazut” din ceruri intr-un orasel linistit de pe malul Lacului Curcubeu, denumit Cardas, de pe planeta Parnas. Un filosof o adaposteste pe Tiamel in casa lui si ascunde arcul, sagetile si armura pe care aniakul le-a purtat in timpul caderii. Ea isi pierde amintirile si incepe sa creeze altele noi, alaturi de prietenii sai, Gedo, Lara si Daya, regina fapturilor-pasari, insa vine momentul cand preafrumoasa Tiamel tebuie sa-si aminteasca cine este cu adevarat pentru ca Pamantul sa nu se transforme in Iad.

     Ii dau 4 stelute din 5. Descrierile sunt ample, dar pe mine nu ma atrag cartile de genul acesta. Au fost multe momente cand am ras de felul in care prietenii se certau intre ei si altele cand ma straduiam sa intocmesc un plan alaturi de protagonisti.

     Lumea creata de autorul Adrian Hulber (care este roman) m-a fascinat. Pe tot parcursul lecturii intalnim filosofi mancaciosi, inorogi, fapturi-pasari, arme mortale manuite cu dibacie de ingerii rebeli si stanci si sfere antigravitationale, alaturi de multe alte inventii ale batranilor filosofi. 

     In apropierea sarbatorilor va aparea si volumul 2, ,,Tiamel in cautarea inteleptului Ramus”. Daca aveti cont de Instagram, puteti urmari contul ti_tiamel si veti fi la curent cu toate noutatile despre aceasta serie fantastica. Imi place foarte mult coperta, dar si ilustratiile sunt la fel de frumoase. 

Acesta este unul dintre fragmentele mele preferate din carte:

,,Din cand in cand, printre norii cenusii se dezvaluia privirilor chipul luminos al zeitei-luna Akenor. Considerata zeitate si venerata de strabuni, Luna parnasiana era vegheata, din adancurile cerului, de alaiul stralucitor al printeselor nocturne, miliardele de stele-supusi gata sa-i implineasca orice dorinta tainica. In curand, zeita noptii se va retrage gratioasa spre vest unde se va odihni, pentru o zi, dincolo de linia orizontului. Insufletit de speranta ca intr-o buna zi isi va intalni iubita, pe frumoasa Akenor, de la rasarit isi va arata coroana regeasca zeul-soare Akatan.”

 

Despre autor

     Adrian Hulber, n. 22 mai 1961, (sat Ghighiseni, comuna Rieni, judetul Bihor, Romania) este un autor roman, cunoscut pentru scrierea romanelor de fantezie Tiamel. S-a casatorit in anul 1986 si are doi copii, Sabina si Laviniu si doi nepoti, Matei si Casian. L-a inspirat legenda celor treisprezece Cranii de Cristal existente pe Pamant. Oamenii de stiinta sustin ca aceste cranii sunt atat de bine finisate incat nu pot sa aiba provenienta pamanteasca. S-a stabilit ca au o vechime de peste 3500 de ani. Concluzia este ca aceste artefacte stravechi, daca sunt reunite toate de catre creatorii lor, ar putea sa dezvolte o energie care sa schimbe mentalitatea pamantenilor in bine.

     Adrian a vrut sa abordeze intr-un mod indraznet si neconformist doua subiecte despre care, din cate stim, nu s-a mai scris o carte de fictiune si aventura avand la temelie Biblia. Spre exemplu, dualitatea bine-rau. Cine s-ar gandi ca ar fi posibil ca ingerii razvratiti, decazuti, demonizati, sa lupte de partea binelui ?

     Desi el scrie sub numele de Adrian Hulber, la publicarea cartii in Franta s-a semnat ,,Alain Hober”, temandu-se ca majoritatea francezilor nu vor vrea sa citeasca o carte scrisa de un autor roman. Numele Alain Hober i s-a parut usor de retinut si de pronuntat.

Sper ca recenzia mea v-a ajutat si va recomand sa cititi seria ,,Tiamel” scrisa de Adrian Hulber.

De aici puteti cumpara cartea:

https://tiamel.ro/

Emag: https://www.emag.ro/legenda-ultimului-craniu-de-cristal-tiamel-adrian-hulber-454-pagini-dd-01/pd/DR9HYBMBM/

De asemenea, o puteti citi si de pe Google Play Books.

Lectura placuta!

CITESTE SI: RECENZIE CARTE ,,REGATUL SPINILOR SI AL TRANDAFIRILOR” (VOL. 1) DE SARAH J. MAAS

8 Comments

  1. Iriș Marius Andrei 02/09/2020
  2. Un strop de lectura 02/09/2020
  3. Clona unei carti 02/09/2020
    • The books are magic 03/09/2020
  4. the_lover_of_books 03/09/2020
  5. the_lover_of_books 03/09/2020
  6. the_lover_of_books 03/09/2020
  7. The books are magic 03/09/2020

Leave a Reply