Recenzie carte ,,Razboiul care mi-a salvat viata” de Kimberly Brubaker Bradley

Titlul cartii: Razboiul care mi-a salvat viata

Autor: Kimberly Brubaker Bradley

Traducator: Iulia Arsintescu

Editura: Arthur

Anul publicarii: 2016

Pagini: 296

Format: 13×20 cm

Limba: Romana

Categorie: Fictiune, Beletristica

Grup de varsta: 12-14 ani

Colectie: Violet History

ISBN: 9786067880656

Descriere

     Intr-o lume nesigura, pe fundalul luptei pentru supravietuire din intunecatii ani ai celui de-Al Doilea Razboi Mondial, Ada, o fetita de noua ani, are de purtat propria ei batalie pentru a demonstra ca nu e cu nimic diferita de ceilalti.

     Umilita de propria mama din cauza unui defect fizic, tinuta captiva in apartamentul lor cu o singura camera, Ada profita de faptul ca toti copiii sunt evacuati din Londra si, impreuna cu fratele ei, Jamie, fuge departe de rautatea mamei. Asa ajung sa o cunoasca pe Susan Smith, o femeie posaca, dar care ii iubeste ca si cum ar fi copiii ei. Si, in timp ce lumea intreaga se schimba si toti cei din jur cunosc suferinta si despartirea, Ada descopera ce inseamna iubirea si respectul. 

Recenzie 

     Romanul ,,Razboiul care mi-a salvat viata” m-a marcat, afland ”tratamentele” pe care le primea Ada de la mama ei, daca se poate numi asa. Ada are un frate, Jamie, care-i tine companie din cand in cand, pentru ca mama lor nu o lasa pe fetita sa iasa din casa pentru a nu-i vedea nimeni ”pacatul”. Ada s-a nascut cu o malformatie la unul dintre picioare si este mereu tratata foarte urat de mama ei.

 

     Intr-o zi, Ada afla ca toti copiii sunt evacuati din Londra si profita de aceasta ocazie, reusind sa se indeparteze de mama sa. Astfel, cei doi frati ajung sa locuiasca in casa lui Susan Smith, care ii trateaza ca pe proprii copii. 

     Pe pajistea de langa casa lui Susan, Ada intalneste un cal pe nume Untisor, cu care se imprieteneste rapid si caruia ii tine companie in fiecare zi, pana seara, cand trebuie sa intre in casa si sa puna perdele negre la geamuri, pentru a face oraselul greu de observat din avioanele dusmanilor.

     Povestea Adei are loc pe fundalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand mancarea este putina si preturile se maresc de la o zi la alta, iar avioanele militare strabat in fiecare zi cerul.

     Pe parcursul locuirii cu Susan si Jamie, Ada intalneste oameni noi, descopera mediul inconjurator si realizeaza ca nu toata lumea este agresiva.

     Personajele mele preferate sunt Susan Smith, Ada, Jamie si Untisor, iar cel pe care-l dispretuiesc este, evident, mama copiilor.

     Consider ca trebuie sa ne comportam frumos cu copii, mai ales daca au o aumita dizabilitate si sa-i ajutam sa aiba o viata cat mai normala. Mama Adei este un exemplu de ,,ASA NU!”

Despre autor

 

     Kimberly Brubaker Bradley este o scriitoare americana nascuta in Fort Wayne, Indiana, in 1967. A studiat la Smith College din Northampton, Massachussetts, de unde a absolvit obtinand o diploma in chimie.

     Un timp a lucrat ca redactor colaborator pentru diverse reviste si apoi ca redactor cu jumatate de norma. In aceeasi perioada lucra ca cercetator in chimie si scria noaptea sau dimineata foarte devreme. In cele din urma, odata cu nasterea primului sau copil, in 1994, renunta la postul de cercetator si se concentreaza pe cariera literara.

     Prima carte publicata, ,,Ruthie’s Gift”, a aparut in 1998, iar de atunci a semnat alte paisprezece titluri pentru copii si adolescenti.

     ,,Razboiul care mi-a salvat viata” a primit in 2016 distinctia Newbery Honor.

     Apropo, a aparut de curand continuarea romanului, ,,Razboiul care m-a invatat sa traiesc”, pe care il gasiti tot la editura Arthur.

     Sper ca recenzia mea v-a ajutat si va recomand sa cititi ,,Razboiul care mi-a salvat viata” de Kimberly Brubaker Bradley.

De aici puteti cumpara cartea:

https://www.editura-arthur.ro//info/carte/razboiul-care-mi-a-salvat-viata

Lectura placuta!

CITESTE SI: RECENZIE CARTE ,,NUMARA STELELE. O POVESTE DIN COPENHAGA” DE LOIS LOWRY

Leave a Reply