Recenzie carte ,,Numara stelele. O poveste din Copenhaga” de Lois Lowry

Titlul cartii: Numara stelele. O poveste din Copenhaga

Autor: Lois Lowry

Traducator: Alina-Nicoleta Ioan

Editura: GRUPUL EDITORIAL ART

Anul publicarii: 2015

Pagini: 151

Format: 210×140 mm

Limba: Romana

Categorie: Beletristica

Colectie: Violet History

Varsta: +10 ani

ISBN: 9786067884777

Descriere

     Numara stelele este o poveste tulburatoare despre iubire, curaj si altruism, intr-o lume stapanita de frica.

     Este anul 1943, iar pentru Annemarie Johansen viata in Copenhaga e un amestec de indatoriri pentru scoala, de lipsuri si foamete, totul desfasurandu-se sub privirea atenta a soldatilor germani aflati la fiecare colt de strada.

     Curajul pare sa-si mai gaseasca loc doar in povestile pe care fetita i le spune seara la culcare surorii ei mai mici, Kirsti.

     Afland de raziile autoritatilor germane pentru ridicarea populatiilor evreiesti, familia Johansen hotaraste s-o salveze pe Ellen Rosen, cea mai buna prietena a fiicei lor, dand-o drept propriul lor copil. Dar asta va fi oare de ajuns?

Recenzie

     In romanul ,,Numara stelele. O poveste din Copenhaga”, Lois Lowry surprinde viata oamenilor din perioada ocupatiei naziste din Danemarca, 1943.

     Personajul principal este Annemarie Johansen, o fetita de zece ani curajoasa si inteligenta. Alaturi de familia ei, decid sa protejeze familia de evrei, Rosen, ascunzandu-i pe parintii lui Ellen, iar fetita, cea mai buna prietena a lui Annemarie, va trebui sa pretinda ca este sora prietenei ei, care a decedat intr-un accident de masina.

     Nu totul din aceasta carte este adevarat. Annemarie Johansen este rodul imaginatiei autoarei, desi ea s-a nascut acolo in urma povestilor pe care i le-a spus prietena ei, Annelise Platt, careia i-a dedicat aceasta carte, ea insasi petrecandu-si copilaria in perioada ocupatiei naziste. 

     ,,Intotdeauna m-a impresionat si m-a emotionat cand imi povestea despre lipsurile de care au suferit ai ei si vecinii lor in acea perioada si despre sacrificiile facute. Dar mai ales m-a impresionat imaginea de ansamblu pe care mi-a facut-o descriindu-mi curajul si integritatea poporului danez in perioada in care a fost condus de mult iubitul rege Christian al X-lea.

     Asa am creat-o pe Annemarie, cu familia ei care locuieste intr-un apartament din Copenhaga, pe o strada pe care am trecut si eu, imaginandu-mi cum traiau ei acolo in timpul evenimentelor din 1943.”-Lois Lowry

     Din punctul meu de vedere, cred ca s-ar mai fi putut continua putin povestea. Oricum, autoarea reuseste foarte bine sa ne faca sa ne simtim in acele vremuri, cu frica soldatilor si a pierderii celor dragi.

Despre autor

 

     Lois Lowry s-a nascut la 20 martie 1937, in Hawaii. A urmat cursurile la Brown University si University of Southern Maine. A inceput sa scrie in anii ’70, indeplinindu-si astfel un vis din copilarie. E autoarea a peste 30 de carti pentru copii si adolescenti, declarand ca masoara succesul ca scriitoare prin capacitatea ,,de a-i ajuta pe adolescenti sa-si raspunda la intrebarile legate de viata, identitate si relatii interpersonale”. Cunoscuta pentru subiectele controversate abordate, Lowry este detinatoarea mai multor distinctii literare, semnificativa fiind Medalia Newbery, primita pentru romanul ,,Darul lui Jonas” (Editura Young Art, 2013) si ,,Numara stelele. O poveste din Copenhaga”. Cartile sale au starnit reactii dintre cele mai diverse, de la introducerea lor in programa obligatorie, pana la interzicerea in scoli. Desi diferite ca stil si subiecte abordate, toate cartile ei revin la tema relatiilor umane. In prezent, Lois Lowry locuieste in Cambridge, Massachusetts, unde continua sa scrie.

     Sper ca recenzia mea v-a ajutat si va recomand sa cititi romanul ,,Numara stelele. O poveste din Copenhaga” de Lois Lowry.

De aici puteti cumpara cartea:

https://www.editura-arthur.ro/info/carte/numara-stelele-o-poveste-din-copenhaga-paperback-s?gclid=EAIaIQobChMI1qC11ruS6gIVR5SyCh3nfwLWEAQYASABEgJA6fD_BwE

Lectura placuta!

CITESTE SI: RECENZIE CARTE ,,RAZBOIUL CARE MI-A SALVAT VIATA” DE KIMBERLY BRUBAKER BRADLEY

Leave a Reply