Recenzie carte ,,Minunea” de R. J. Palacio

Titlul cartii: Minunea
Autor: R. J. Palacio
Traducator: Iulia Arsintescu
Editura: Arthur
Anul publicarii: 2013
Pagini: 336
Format: 14×20 cm
Limba: Romana
Editia a III-a
Categorie: Fictiune
Grup de varsta: 9-11 ani
Colectie: Smart Blue
ISBN: 9786067882872

Descriere

,, Nu va voi descrie cum arat. Indiferent ce grozavie v-ati imagina, probabil ca este mai rau.”

     August Pullman este un baiat de zece ani care a avut ghinionul de a se naste cu o teribila diformitate faciala. Pentru a-l proteja de privirile si vorbele rautacioase ale oamenilor, parintii sai il educa acasa, dar intr-o zi hotarasc ca a venit vremea ca Auggie sa mearga la scoala.

      ,,Minunea este o poveste emotinanta despre curaj si bunatate, despre integrare si acceptare, scrisa cu sensibilitate si umor. ,,Nu judeca dupa aparente” pare sa fie ideea de la care porneste R. J. Palacio, iar una dintre cheile de lectura este data de replica vulpitei din ,,Micul print”: ,,Nu poti vedea bine decat cu inima. Esentialul e invizibil pentru ochi.” 

 

Recenzie 

     Consider ca ,,Minunea” este un roman foarte bun, in care ne este prezentata copilaria personajului principal, August Pullman, nascut cu o diformitate faciala care i-a adus nenumarate operatii si jigniri din partea multor oameni. Parintii si sora lui, Via, il protejeaza cat de mult pot, educandu-l de acasa, pana intr-o zi, cand au decis sa-l inscrie pe Auggie la o scoala.

     Acolo face fata elevilor care il aseamana cu Darth Sidious din ,,Razboiul Stelelor” cu ajutorul noului sau prieten, Jack Will, unul dintre putinii oameni care nu il privesc uimiti, tipa si fug de langa el.

 

     Mi se pare foarte interesant ca povestea este scrisa din perspectivele mai multor personaje, ceea ce m-a ajutat sa aflu cum gandesc si ce simt personajele respective. Cel mai mult mi-a placut perspectiva lui August, deoarece caracterele noastre se aseamana, fiind prezentat de catre autor ca un copil normal, caruia ii place inghetata, jocurile video si care isi doreste sa aiba prieteni.

     Prin acest roman, R. J. Palacio vrea sa ne indrume pe calea acceptarii tuturor oamenilor, indiferent de ce probleme de sanatate au. Cosider, ca si autorul, ca toti copiii au aceleasi drepturi. Chiar daca au malformatii, trebuie sa-i integram in grupurile noastre si sa ne comportam normal cu ei.

Despre autor

 

     R. J. Palacio este graficiana. A conceput designul mai multor coperte ale unor carti scrise de altii pana cand a scris propria carte. Locuieste in New York impreuna cu sotul sau, cei doi copii si un caine negru pe nume Bear.

     ,,Minunea” este primul roman scris de R. J. Palacio. Momentul care a impulsionat-o sa se apuce de scris, dupa o amanare prelungita, a fost intalnirea intamplatoare cu un copil extraordinar in fata unui chiosc de inghetata. Nu numai ca ,,Minunea” se afla in topul vanzarilor de carte pentru copii, dar a generat in SUA o campanie nationala prin care se promoveaza bunatatea si empatia. 

     ,,Minunea” a fost si ecranizata, filmul fiind publicat in anul 2017.

Sper ca recenzia mea v-a ajutat si va recomand sa cititi ,,Minunea” de R. J. Palacio.

Puteti cumpara cartea in limba romana de pe elefant.ro: Minunea

In engleza: Wonder

Lectura placuta!

CITESTE SI: RECENZIE CARTE ,,LUCKY SCAPA CU VIATA” DE HOLLY WEBB

6 Comments

 1. Grigore Gabriela 05/06/2020
  • alexia 05/06/2020
  • Delcea Alina 28/07/2020
   • alexia 28/07/2020
 2. Adelina Cătălina 28/07/2020
  • alexia 28/07/2020

Leave a Reply