Recenzie carte ,,Batrinul si marea” de Ernest Hemingway

Titlul cartii: Batrinul si marea

Autor: Ernest Hemingway

Traducator: Radu Pavel Gheo

Editura: Polirom

Anul publicarii: 2014

Pagini: 176

Format: 200 x 130 mm

Limba: Romana

Categorie: Literatura Universala

Colectie: Seria de autor Ernest Hemingway; Biblioteca Polirom

Grup de varsta: 12-14 ani

ISBN: 9789734643615

Descriere

     ,,Scriitorul adevarat este un om singur. Si, pe masura ce creste in ochii celorlalti, se cufunda tot mai mult in singuratate. Iar daca este suficient de bun, in fiecare zi e nevoit sa se confrunte cu eternitatea sau cu absenta ei. Pentru un scriitor adevarat, fiecare carte este un nou inceput, o noua incercare de a atinge ceva care ramane mereu neatins. Misiunea lui este de a merge pe cai ce n-au mai fost umblate sau de a izbuti acolo unde altii au dat gres. Dar sa scrii literatura nu inseamna doar sa spui cu alte cuvinte ceea ce deja s-a spus – tocmai pentru ca au existat marii scriitori ai trecutului, noi, cei de astazi, suntem nevoiti sa mergem mai departe decat am fi crezut vreodata ca putem ajunge, sa iesim in larg, pana cand ramanem cu totul singuri, lipsiti de orice sprijin.”-Ernest Hemingway

Recenzie

     In scrierea ,,Batrinul si marea”, Ernest Hemingway prezinta povestea unui batran sarac si singuratic care isi doreste sa prinda un peste mare pe care sa-l vanda la piata din Havana.

     Cand ceilalti pescari aud ca batranul vrea sa mearga mai mult in larg, il subestimeaza si spun ca nu o sa se mai intoarca.

     Desi Ernest Hemingway este un autor renumit, aceasta scriere nu m-a fascinat. 

     In primul rand, actiunea a fost plictisitoare, totul a fost cam ”tras de par”, daca stiti ce vreau sa spun. In aproximativ 80% din carte se descrie cum incerca personajul principal sa prinda un peste de doua ori mai mare decat barca lui.

     In al doilea rand, totul este prea explicit. Sunt introdusi foarte multi termeni (denumirile stiintifice ale pestilor, multe tehnici de pescuit pe care nu le-am inteles etc.), iar asta m-a bulversat.

     Nu ma intelegeti gresit, dar aceasta este strict parerea mea, pe care o puteti lua sau nu in considerare. Nu vreau sa stric imaginea acestui autor. Daca ati mai citit carti scrise de Ernest Hemingway, probabil v-ati obisnuit cu stilul lui si o sa va placa ,,Batrinul si marea”.

Despre autor

     Ernest Miller Hemingway (n. 21 iulie 1899 – d. 2 iulie 1961) a fost un romancier, nuvelist, prozator, reporter de razboi, laureat al premiului Pulitzer in 1953, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura in 1954, unul dintre cei mai cunoscuti scriitori americani din intreaga lume.

     Opera sa are ca sursa o experienta de viata profunda si originala, relatand, conform conceptiei scriitorului, “lucrurile cele mai simple în modul cel mai simplu“, intr-o proza energica, aspra, dura, cu o mare economie a mijloacelor stilistice si sustinuta de un ton colocvial, stil pe care scriitorul insusi il denumise teoria aisbergului .

     Intreaga opera a lui Hemingway are un puternic caracter autobiografic, fiind dominata de conflicte emotionale puternice. Incepand cu romanele pline de exuberanta tinereasca The Torrents of Spring, The Sun Also Rises si A Farewell to Arms, continuand cu solidele Green Hills of Africa, Winner Takes Nothing si To Have and Have Not si culminand cu complexele Pentru cine bat clopotele, Across the River and into the Trees si The Old Man and the Sea, traiectoria operei lui Hemingway este un continuu crescendo al acelorasi teme etern umane: nastere, moarte, viata, neant, lupta, cedare, fidelitate, tradare. In perioada de stagnare, Hemingway a reusit sa creeze cadrul pentru mai multe romane noi, insa acestea nu s-au transformat niciodata in lucrari complete. A lasat deoparte aceste lucrari nereusite si a inceput sa scrie povestea unui batran pescar din Cuba (The Old Man and the Sea, trad. Batranul si marea).

Puteti cumpara cartea in limba romana de pe elefant.ro: Batrinul si marea

In limba engleza: The Old Man and The Sea

Lectura placuta!

CITESTE SI: RECENZIE CARTE ,,VRACIUL. PROFESORUL WILCZUR” DE TADEUSZ DOLEGA MOSTOWICZ

Leave a Reply