Cum demonstram ca un text este o opera literara? (nivel clasa a V-a)

     Demonstrare opera literara-Cum facem asta?

     Astazi va arat o schema pentru a demonstra ca un text este o opera literara, pentru clasele a V-a. Un prieten mi-a dat aceasta idee si am pus un sondaj la story pe Instagram, sa vad daca v-ar fi de folos aceste articole. Toti ati votat DA, asa ca eu va indeplinesc dorinta:). Daca inca nu mi-ati dat follow pe Instagram, ma gasiti alexiabooks_   Acolo va tin la curent cu ce mai citesc, ce articole apar pe blog, ce carti imi mai comand si postez aproape zilnic fotografii legate de carti.

     Mai jos gasiti schema. Puteti modifica cuvintele cu altele mai usor de retinut pentru voi. Dupa cum vedeti, apar si niste paranteze. Trebuie doar sa cautati in textul vostru datele necesare si sa le completati. 

                                                                   Opera literara

(titlul textului) de (numele autorului)

Particularitatile operei literare

     Opera literara este o creatie a unui autor care folosind cuvinte si imbinari de cuvinte creeaza un univers propriu, imaginar.

     Textul (titlul) scris de (autorul) este o opera literara deoarece:

     In primul rand, autorul isi transmite in mod indirect gandurile, ideile si sentimentele prin intermediul personajelor care participa la actiune. In (incipitul, continutul) textului sunt prezentate personajele: (le enumeram). Actiunea textului are loc (unde si cand). (Acum incepem sa povestim textul.)

     Finalul operei surprinde (spunem ce se intampla la final).

     In al doilea rand, naratorul, ca voce delegata sa vorbeasca in text, isi face simtita prezenta printr-o naratiune realizata la persoana (I/ a III-a): (enumeram verbe la persoana respectiva, nu mai putin de 3). Alaturi de naratiune apare dialogul: (transcriem o replica a unui personaj), care are rolul de a dinamiza actiunea. Descrierea: (transcriem o secventa descriptiva) este folosita cu scopul de a prezenta trasaturi caracteristice ale personajului.

     Mestesugar desavarsit al cuvantului, autorul (numele autorului) prezinta (de exemplu: imaginea unui copil needucat….).

     In concluzie, fiind urmarite caracteristicile de mai sus, pot spune ca textul  (titlul) scris de (autorul) este o opera literara.

 

Atentie!

  • Tot ce transcrieti din text trebuie sa fie scris INTRE GHILIMELE!
  • Cand povestiti textul, nu scrieti foarte mult! Faceti un rezumat, un text mic unde sa includeti evenimentele importante, FARA DETALII!
  • Cand povestiti textul, folositi numai verbe la timpul PERFECT COMPUS! (am fost, ai mers, a scris)

     

Daca aveti vreo nelamurire, imi puteti da mesaj pe Instagram (alexiabooks_) si o sa incerc sa va ajut. Va multumesc daca ati citit articolul pana la sfarsit si sper ca v-am ajutat! Spor la invatat!♥

CITESTE SI: Cum demonstram ca un text este descriptiv? (nivel clasa a V-a)

Leave a Reply