Cum demonstram ca un text este descriptiv? (Nivel clasa a V-a)

     DEMONSTRARE TEXT DESCRIPTIV-CUM FACEM ASTA?

     Astazi va arat o schema pentru a demonstra ca un text este descriptiv, pentru clasele a V-a. Voi incerca sa postez mai des articole de genul acesta pana la inceperea scolii, pentru a recapitula/invata impreuna. Mai jos gasiti schema. Puteti modifica unele cuvinte cu altele mai usor de retinut pentru voi. Dupa cum vedeti, apar si niste paranteze. Trebuie doar sa cautati in textul vostru datele necesare si sa le completati.

Opera descriptiva 

(titlul textului si numele autorului)

     Opera literara este o creatie a unui autor care folosind cuvinte si imbinari de cuvinte creeaza un univers propriu, imaginar.

     Textul (titlul textului) scris de (numele autorului) este o opera literara descriptiva deoarece:

     In primul rand, autorul isi transmite in mod direct gandurile, ideile si sentimentele prin intermediul unui limbaj artistic expresiv, reprezentat de figuri de stil: (enumeram cateva figuri de stil; epitete, personificari, repetitii etc.). Figurile de stil dau nastere imaginilor artistice: (enumeram cateva imagini artistice; vizuale, auditive, olfactive si dinamice), ce au rolul de a contura in detaliu cadrul natural descris, si anume imaginea (exemplu: unei zile din anotimpul vara, vazuta la amiaza).

     In al doilea rand, la nivelul textului suport, modalitatea de expunere valorificata este descrierea artistica de tip tablou, reprezentata de grupurile nominale (GRUP NOMINAL=EPITET)(transcriem din text unul sau doua epitete) folosite cu scopul de a reda tabloul descris.

     Tema textului este natura (scriem putin despre tema, de exemplu: Tema textului este natura, vazuta intr-o zi de vara, la amiaza). Cuvintele: (scriem cativa termeni din campul lexical al naturii) alcatuiesc campul lexical al naturii.

     Din punct de vedere compozitional, poezia este formata din (exemplu: doua catrene) cu rima (imperecheata, incrucisata, imbratisata, monorima), structurate conform ideilor poetice. Prima strofa prezinta (scriem putin despre ce se vorbeste in prima strofa). Strofa a doua surprinde (scriem tot asa, pana cand vorbim cate putin despre toate strofele textului nostru).

     Titlul textului reprezinta (o coordonata temporala a tabloului descris, o coordonata spatiala a tabloului descris, o coordonata spatio-temporala a tabloului descris sau o idee poetica).

     Astfel, autorul (numele autorului), mestesugar desavarsit al cuvantului, transforma realitatea prin prisma subiectivitatii sale si creeaza o opera literara descriptiva.

Atentie!

  • Tot ce transcrieti din text trebuie sa fie scris INTRE GHILIMELE!
  • Cand scrieti despre ceea ce se intampla, nu scrieti foarte mult! Cred ca este de ajuns o fraza.
  • Nu uitati! GRUP NOMINAL=EPITET
  • Transcrieti figurile de stil si imaginile artistice COMPLETE! Trebuie sa se deduca figura de stil/imaginea artistica din ceea ce ati transcris. De exemplu, daca ati gasit in text o repetitie, transcrieti tot ce se repeta, nu un singur cuvant.
  • Nu incurcati tipurile de rima! Rima imperecheata/pereche: versul 1 rimeaza cu versul 2 si versul 3 cu 4. Rima incrucisata: versul 1 rimeaza cu versul 3 si versul 2 cu 4. Rima imbratisata: versul 1 rimeaza cu versul 4 si versul 2 cu 3. Monorima: versul 1 rimeaza cu versurile 2, 3 si 4.

Daca aveti vreo nelamurire, imi puteti da un mesaj pe Instagram (alexiabooks_) si o sa incerc sa va ajut. Va multumesc daca ati citit articolul pana la sfarsit si sper ca v-am ajutat! Spor la invatat!♥

CITESTE SI: CUM DEMONSTRAM CA UN TEXT ESTE O OPERA LITERARA? (NIVEL CLASA A V-A)

Leave a Reply